Diode, de “gouden standaard” in definitief ontharen
Wat is definitief haargroei vermindering door middel van de diode laser?
Definitief ontharen, en betere uitleg is definitieve haargroei vermindering, is een techniek die al decennialang wordt gebruikt om permanent van ongewenste haargroei af te komen.
Bij laserontharing maken we gebruik van straling, welke zeer selectief werkt en enkel geabsorbeerd wordt door pigment. Pigment bevind zich in je haar maar ook in je huid. Het is dus wel belangrijk dat de laserstraling onderscheid kan maken tussen je huid en je haar. Daarom is het belangrijk dat je huid zo weinig mogelijk pigment bevat en je haar zo donker mogelijk is. Dit is gelijk de reden waarom deze methode niet werkt bij blond, rood of grijs haar. Deze haren bevatten namelijk geen pigment. De energie of straling wordt gebruikt om de haarzakjes te verhitten en te beschadigen zodat hier geen nieuwe haren meer kunnen groeien.
Hoe werkt een behandeling met de diode laser?
Allereerst starten we met een voorlichtingsgesprek, intake, een voor foto maken en uitleg over de behandeling. Er zijn een aantal situaties waarbij we je beter niet kunnen behandelen met de diode laser, deze contra indicaties vind je onderaan de pagina. Als alles besproken is mag je plaats nemen op de stoel waar we over gaan tot behandelen van de ongewenste haargroei, pigment of roodheid.
Voor de behandeling:
In aanloop naar de behandeling mag je 6 weken van tevoren niet in de zon, onder de zonnebank of gebruik maken van een zelfbruiner. Het advies is dan ook om een goede dagcrème met SPF50 te gebruiken, we adviseren je daar graag bij. Tot twee dagen voor de behandeling mag je de ongewenste haargroei scheren, niet meer waxen/epileren of gebruik maken van de epilady.
Op de dag van de behandeling:Kom op de afspraak met een schone huid en lichte loszittende kleding.
De behandeling wordt gestart met het desinfecteren van de huid. Tijdens een IPL behandeling maken we gebruik van een geleidende en koelende gel. Deze wordt aangebracht op de huid die we behandelen. Het apparaat heeft een behandelkop van 7,5 cm2 die tegen de huid wordt gezet en dan een intense flits geeft. Dit licht wordt geabsorbeerd door de ongewenste haargroei, adertjes of pigment waardoor deze worden vernietigd. Met de behandelkop werken we systematisch de te behandelen plek af.
Na de behandeling:
Er kan na de behandeling een lichte zwelling ontstaan en de huid kan wat rood en gevoelig zijn. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. De eerste uren na de behandeling de huid zoveel mogelijk ontzien en behandel het onthaarde gebied de eerste dagen voorzichtig. Koude compressen koelen de huid en gaan het eventuele branderige gevoel tegen. Na de behandeling niet zwemmen, geen gebruik maken van whirlpool en/of sauna. Je mag wel douchen, maar niet te heet. De huid moet tot rust komen. Zijn de oksels behandeld, gebruik dan de eerste dagen geen deodorant. Veel water drinken. Dit helpt het lymfesysteem om de vernietigde haarfollikels op te ruimen. Nooit krabben of wrijven, ook de dagen volgend op de behandeling niet. Hierdoor kunnen onnodig korstjes ontstaan, die kunnen leiden tot pigmentverschuivingen. Na de behandeling kun je meteen weer je dagelijkse activiteiten hervatten.
De eerste 6 weken na de laatste behandeling:
Vermijd zoveel als mogelijk overmatige zon op het behandelde gebied. Gebruik ook nu nog een sunblock met hoge beschermingsfactor. Dit ter voorkoming van onnodige (tijdelijke) pigmentverschuivingen.
De periode tussen de behandelingen:
Trek of pluk niet aan de haartjes, deze vallen vanzelf uit. Nieuwe haargroei mag worden afgeschoren of geknipt. Het gebruik van ontharingscrème mag pas na twee weken. Je mag niet harsen, epileren of een Epilady gebruiken. Niet in de zon of onder de zonnebank en/of geen zelfbruiningsmiddelen gebruiken. De huid moet zo veel als mogelijk de natuurlijke kleur behouden, zodat het risico op (tijdelijke) pigmentverschuivingen wordt beperkt en de behandeling steeds onder gelijkwaardige condities kan plaatsvinden. Bij ontharen van de benen kan na de behandeling de huid eventueel gaan jeuken. Als de huid tot rust is gekomen, kunt je hiervoor zeer voorzichtig een licht scrubmiddel gebruiken om de haarresten te verwijderen. Dit helpt tegen de eventuele jeuk. Nooit krabben! Geef veranderde situaties omtrent medicijngebruik, zwangerschap en/of zongedrag/ gebruik van zelfbruiningsmiddelen voor elke behandeling door aan je behandelaar.
Resultaat
Per ontharingsbehandeling worden gemiddeld tussen de 10% en 20% van de totale bestaande beharing permanent verwijderd. Haren met een normale dikte zullen het eerst verdwijnen. Heel erg stugge haren zullen aanvankelijk alleen maar dunner worden om geleidelijk aan geheel te verdwijnen. Fijne haren bevatten weinig (en soms geen) pigment en zullen meer behandelingen nodig hebben wanneer men deze ook kwijt wil. De pigmentloze haartjes zijn niet te behandelen. Haren die heel vaak geëpileerd werden met pincet, hars, epilady of andere methoden waarbij de haren werden uitgetrokken, zullen gemiddeld 50% meer behandeling nodig hebben, omdat door het frequente uitrukken heel wat haarfollikels misvormd en beschadigd raakten. Het licht van de diode laser kan hierdoor minder gemakkelijk de haarbodem bereiken, zodat definitief ontharen meer behandelingen vereist. Donkere overbeharing op een lichte huid reageert het snelst. Haren van lichtere kleur, bijvoorbeeld middenblond, zullen meer behandelingen nodig hebben. Ook bij een getinte huid kost definitief ontharen meer behandelingen. Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft hangt dus van meerdere factoren af. Gemiddeld ziet men 70 à 90% haarreductie na gemiddeld 8 behandelingen, verspreid over ruim een jaar. (Bij stugge haren in het gezicht heeft men vaak meer behandelingen nodig).
Garantie
Compleet haarloos worden is meestal een niet-realistische verwachting. Er zullen altijd wat restharen en donshaartjes overblijven. Deze donsharen kunnen zich in de loop van de jaren, o.i.v. hormonen, medicatie of irritatie tot nieuwe haren ontwikkelen. Ook dient men er rekening mee te houden dat veranderingen in de hormoonhuishouding (t.g.v. de menopauze, zwangerschap, borstvoeding of puberteit) en veranderingen in de medicatie (die haargroei veroorzaken) te allen tijde voor enkele nieuwe haren kan zorgen. Daarom zijn soms (na langere tijd) nabehandelingen nodig om het resultaat vast te houden.
Helaas is gebleken uit onderzoek dat bij 10% van de patiënten de behandeling niet aanslaat.
Er zijn een aantal gezondheidsrisico’s waarbij we je in overleg met de je arts of helaas helemaal niet kunnen behandelen. Jouw veiligheid staat altijd voorop. Voor het gemak zetten we alle contra indicaties op een rij;
- wanneer je jonger bent dan 18 jaar, vanaf 16 met toestemming van je ouders.
- als je diabetes hebt
- als je zwanger bent of borstvoeding geeft ( liever 3 maanden wachten)
- als je een hoge bloeddruk of hartaandoening hebt
- als je bloedverdunners slikt
- als je hemofilie hebt
- als je een immuunstoornis hebt
- als je een koortslip hebt, of drager van het virus bent
- als je momenteel chemotherapie volgt, je moet dan eerst 6 maanden wachten
- als je kans hebt op keloïd of hypertrofische littekens
- als je permanente make-up hebt op het te behandelen gebied
- als je medicijnen gebruikt zoals cortisonen, steroiden, roaccutane, retinol
- als je een actieve huidaandoening hebt zoals psoriasis, eczeem of andere huiduitslag in het te behandelen gebied
- als je onder invloed bent van drank of drugs
- als je epilepsie hebt
- als je huidkanker hebt
- als je een pacemaker of inwendige defibrillator hebt
- als je gevoelig bent voor alle licht dermatosen ( allergie voor zon of intensief licht)
Heb je een van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch behandeld worden met diode laser? Overleg dan eerst met je arts over de mogelijkheden.
Uiteraard zijn wij aangesloten bij de Anbos en gecertificeerd in ontharingstechnieken met laser en elektrisch ontharen. Behandelingen worden dan ook vaak deels of geheel vergoed door de ziektekosten verzekeraar. Vraag naar de mogelijkheden.